huh !! dah lama aku tak try skill masak aku ni..tiba-tiba je ptg ni teringin nak mkn jemput-jemput/cekodok/bebola tepung(ini rekaan semata-mata) =)
INGREDIENTS/BAHAN-BAHAN
- kucai
- carrot/lobak
- potato/kentang
- tepung gandum/flour
WAYS/CARA-CARA
i-parut/potong dadu/potong bentuk bintang lobak dan kentang
ii-potong kucai sepanjang 1cm/1inci (ikut suka hati)
iii-tuangkan air garam/water salt sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung/flour sambil gaulkannya
iv-setelah tepung td jadi semi-liquid,masukkan lobak + kentang + kucai ke dalam mangkuk tepung semi-liquid dan gaulkannya sehingga sama rata
v-masak ramuan td pada kuali yang panas.(ambil sudu,cedok ramuan,tuang dekat kuali yg ada minyak)
semua bhn dicampur dengan semi-liquid tepung |
akhirkatadaripadasayayangsangatsukamemasak : cuba,try la masak cekodok ni..hehe..sedap dan puas sebab kita dah pandai masak untuk minum petang..nggee~~ SELAMAT MEN-TRY !!
auww. u masak laa. lapa la wea. air garam ke r? ta msok kan air? mksod aku :: na wat tpung ue jd semi liquid kne letak air garam je ke ? or ade cmpur air biase ?
ReplyDeletehehe..ko wat air garam dalam 1 gelas..then air tu la y ko wat tok jadikan flour tu semi-liquid.. pastikn jgn masin sgt airnyee..masin2 buah je..oke makcik hana =)
ReplyDelete